Pomysł na domowe bułki

Zdrowie

Żyjąc coraz szybciej i na wysokich obrotach, często zapominamy o zjedzeniu pełnowartościowego posiłku. Obiad czy kolację zastępują nam dania kuchni fastfoodowej takie jak kebab, hamburger z frytkami albo hot-dog kupiony na stacji benzynowej. W rzeczywistości są to dania bardzo niezdrowe, ociekające tłuszczem i pełne niezdrowego cholesterolu. Jeśli zjemy taki posiłek raz na jakiś czas, moc poważnego nam się nie stanie. Jeżeli jednak jemy fastfood kilka razy w tygodniu, mocno narażamy własne zdrowie i układ pokarmowy. Hamburger z baru szybkiej obsługi wcale nie jest zdrowy i często nawet nie smakuje tak jak powinien. Tłuste mięso, niewielka ilość warzyw, sztuczne sosy i gotowa bułka z dodatkiem konserwantów czy mało apetycznych spulchniaczy – to raczej nie brzmi dobrze. Dobrą informacją jest jednak wiadomość o tym, że pyszne hamburgery można przygotować samodzielnie – ich podstawą będą domowe bułki pszenne. Tak upieczone bułki możemy zjeść również na śniadanie, z masłem, dżemem lub ulubioną wędliną. Są to bułki pszenne nie tylko do burgerów.

Składniki

Na dziesięć bułek potrzebne będą takie Składniki jak: pół kilograma mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, dwie łyżki cukru, 300 ml mleka, 50 g masła, jajko oraz jedno żółtko, łyżka mleka oraz łyżka sezamu.

Wykonanie

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy też sól i mieszamy.
Drożdże kruszymy i wsypujemy do kubka. Dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy dokładnie. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wsypujemy łyżeczkę mąki i starannie mieszamy. Kubek z drożdżami wstawiamy do garnka z gorącą (ale nie wrzącą) wodą i odstawiamy do wyrośnięcia – rozczyn będzie gotowy po upływie około siedmiu minut. Wówczas przelewamy go do miski z mąką i zaczynamy mieszać łyżką. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, cały czas przy tym mieszając.
Dodajemy cukier, jajko i dalej mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto – gdy będzie jednolite, dodajemy stopione masło. Ciasto wyrabiamy przez kwadrans do momentu aż jego konsystencja będzie elastyczna. Wówczas przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę i przez chwilę wygniatamy. Dzielimy je na dziesięć równych części i formujemy dziesięć kulek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki należy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem przy pomocy pędzelka. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i pieczemy przez kwadrans. Smacznego!

Zdrowie
Body Mass Index – co to takiego, jak go wyznaczyć i interpretować?

Określenie prawidłowej masy ciała, to niewątpliwie zadanie dla dietetyka. Każdy człowiek jest inny, ma odmienną budowę ciała, inną zawartość tkanki tłuszczowej czy ciężar masy kostnej. Profesjonalny dietetyk bierze te wszystkie czynniki pod uwagę, gdy na konsultacji podaje nam wprost ile powinniśmy ważyć. Jednak w prosty sposób, możemy samodzielnie określić, jaka …

Zdrowie
Leczenie objawowe przeziębienia.

Leczenie przeziębienia w głównej części bazuje na łagodzeniu objawów przeziębienia. Leczenie środkami medycyny naturalnej pomaga organizmowi przezwyciężyć przyczyny choroby własnymi siłami. Dzieje się tak za sprawą naturalnego wzmacniania odporności organizmu i aktywacji mechanizmów obronnych w jakie wyposażony jest nasz organizm. Natomiast zadaniem leczenia objawowego jest złagodzenie objawów przeziębienia do momentu, …

Zdrowie
Rodzaje kaszlu, przyczyny i sposoby leczenia.

Niezależnie od przyczyny kaszlu zawsze ma on na celu usunięcie ciał obcych z dróg oddechowych. Kaszel odruchowy powoduje mrowienie w gardle i jest typowy dla wrażliwości na zimne powietrze, często zwiastuje zbliżające się przeziębienie. Przyczyną przeziębienia są najczęściej wirusy po mimo nazwy sugerującej, że może ono wystąpić w wyniku ochłodzenie …